< Terug naar nieuws

21 maart 2023

Kunstwerken gemaakt door AI worden als minder creatief beschouwd

Het antropocentrische wereldbeeld en de perceptie van creativiteit in AI-gegenereerde kunst: Een onderzoek aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
Een recent onderzoek aan de Vrije Universiteit Amsterdam toont aan dat mensen kunstwerken geproduceerd door kunstmatige intelligentie (AI) als minder indrukwekkend en creatief beoordelen dan kunstwerken die door mensen zijn gemaakt. Dit geldt vooral voor mensen die creativiteit als een exclusief menselijke eigenschap beschouwen, wat suggereert dat deze geringschatting van AI-gegenereerde kunst te maken heeft met een antropocentrisch wereldbeeld. Deelnemers in het onderzoek beoordeelden kunstwerken waarbij het label 'AI' was aangebracht als minder creatief dan kunstwerken met het label 'mens', ongeacht de inhoud. Deze bevindingen wijzen op een menselijke behoefte om een antropocentrisch wereldbeeld te behouden, nu dit onder druk komt te staan door recente AI-ontwikkelingen.


Vergelijkbaar >

Vergelijkbare nieuwsitems

>Bekijk alle nieuwsitems >
Fusie geeft impuls aan verantwoorde AI

31 mei 2023

Fusie geeft impuls aan verantwoorde AI >

De samenvoeging van het initiatief Smart Health Amsterdam met Amsterdam AI werd 31 mei 2023 een feit! Alle partners en samenwerkende organisaties hebben de fusie gevierd in de burgemeesterswoning in de hoofdstad.

Lees meer >

Santeon ziekenhuizen in Nederland zijn de eerste die kunstmatige intelligentie op de IC uitrollen

26 mei 2023

Santeon ziekenhuizen in Nederland zijn de eerste die kunstmatige intelligentie op de IC uitrollen >

OLVG-ziekenhuis in Amsterdam gebruikt als eerste AI-beslissingsondersteuning voor veilig IC-ontslag 

Lees meer >

Maak Nederland voorhoedespeler voor verantwoorde AI

10 mei 2023

Maak Nederland voorhoedespeler voor verantwoorde AI >

Investeren in talent en infrastructuur: Amsterdam AI pleit voor een leidende rol van Nederland op het gebied van Responsible AI.

Lees meer >