< Terug naar nieuws

2 mei 2023

€19,6 miljoen Zwaartekracht subsidie voor onderzoek naar stress

Stress-in-Action: Nieuwe methoden voor het meten en verminderen van stress in het dagelijks leven.
De Vrije Universiteit Amsterdam (VU) heeft €19,6 miljoen aan Zwaartekrachtsubsidie ontvangen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) om nieuwe methoden te ontwikkelen voor het meten en verminderen van stress in het dagelijks leven. Het doel is om stress-gerelateerde ziekten te voorkomen door de impact van stress op ons dagelijks leven beter in kaart te brengen en persoonsspecifieke patronen van stressreacties te begrijpen. Samen met onderzoekers van het UMC Groningen, de Rijksuniversiteit Groningen, het Erasmus MC en de Universiteit Twente zal de VU de komende tien jaar werken aan het project ‘Stress-in-Action'.
 
Stress is volgens onderzoeksleider en Amsterdam UMC-hoogleraar Brenda Penninx (psychiatrische epidemiologie) de grootste ziektelast en een grote bedreiging voor ons welzijn en zelfs voor een gezonde economie. Het begrip van stress is echter zeer beperkt en er blijft een kloof bestaan tussen ons begrip van wat stress in ons dagelijks leven bepaalt en hoe we het kunnen verminderen. Dankzij verbeterde technologieën kunnen nieuwe monitoring- en interventiestrategieën worden ontwikkeld om stress in het dagelijks leven en de impact ervan op de gezondheid te volgen en te verminderen.

Vergelijkbaar >

Vergelijkbare nieuwsitems

>Bekijk alle nieuwsitems >
Fusie geeft impuls aan verantwoorde AI

31 mei 2023

Fusie geeft impuls aan verantwoorde AI >

De samenvoeging van het initiatief Smart Health Amsterdam met Amsterdam AI werd 31 mei 2023 een feit! Alle partners en samenwerkende organisaties hebben de fusie gevierd in de burgemeesterswoning in de hoofdstad.

Lees meer >

Santeon ziekenhuizen in Nederland zijn de eerste die kunstmatige intelligentie op de IC uitrollen

26 mei 2023

Santeon ziekenhuizen in Nederland zijn de eerste die kunstmatige intelligentie op de IC uitrollen >

OLVG-ziekenhuis in Amsterdam gebruikt als eerste AI-beslissingsondersteuning voor veilig IC-ontslag 

Lees meer >

Maak Nederland voorhoedespeler voor verantwoorde AI

10 mei 2023

Maak Nederland voorhoedespeler voor verantwoorde AI >

Investeren in talent en infrastructuur: Amsterdam AI pleit voor een leidende rol van Nederland op het gebied van Responsible AI.

Lees meer >